Acquisition of Hellenic Citizenship

By in
210
Acquisition of Hellenic Citizenship

ENGLISH

The new provisions regarding nationality are announced by the Ministry of Interior in a new bulletin

(Law 4531/2018).

According to the bulletin, pursuant to article 31 of the above law, the provisions of the Code of Greek Nationality are modified and the modifications take effect after 05/04/2018.

Also, with decision under no. 130181/6353/2018 dated 02.04.2018 of the Ministry of Interior (Government Gazette 1208/Β΄), indefinite duration permits, ten-year duration permits, residence permits for  investment activities, residence permits for property owners and permanent residence permits for investors were also added to the titles of definite residence which are acceptable for the naturalization of aliens of non-Greek ethnic origin in accordance with the regular provisions (article 5 of the Code of Greek Nationality). The addition of these permits is valid as of the date of publication of said ministerial decision, namely on 02/04/2018.

 

ACQUISITION OF GREEK NATIONALITY BY BIRTH and DUE TO SCHOOL ATTENDANCE

 

Pursuant to the provisions of article 29 of Law 4452/2017 (Government Gazette 17/Α’/15-12-2017) par. 1 of article 1Β of the Code of Greek Nationality was modified, thus acknowledging as a basic prerequisite for the acquisition of the Greek nationality of a foreign student, his/her attendance at a Greek school in Greece and a school in Greece which complies with the compulsory education and teaching program (see Bulletin under protocol no. Φ.130181 / 20900 / 29.6.2017 issued by our Service).

With sections a’ and b’ of paragraph 1 of article 31 of Law 4531/201, said regulation was respectively extended to include case a’ of paragraph 1 of article 1Α of the Code of Greek Nationality (acquisition of Greek nationality due to birth – school attendance in Greece), as well as paragraph 2 of article 1Β of the Code of Greek Nationality (acquisition of Greek nationality due to graduation from a Greek University/ Technological Educational Institution).

Pursuant to the aforementioned, articles 1A par. 1 case a’ and 1B par. 2 section a’ of the Code of Greek Nationality in effect are as follows:

Article 1Α par.1 case a’: “The child of aliens born in Greece have the right to acquire the Greek nationality under the following conditions: a) His/her registration in the 1st grade of a Greek school of primary education or a school of primary education which complies with the compulsory education and teaching program and his/her continuous attendance of a Greek school or a school of primary education which complies with the compulsory education and teaching program at the time of the submission of the declaration-application of paragraph 2”.

Article 1Β par. 2 section a’: “An alien who resides permanently and legally in Greece and is a graduate of a Department or School of a Greek University or Technological Educational Institution has the right to acquire the Greek nationality provided he/she has a graduation certificate from a secondary education Greek school in Greece or a school of primary education which complies with the compulsory education and teaching program in Greece.”

Given the above legislative regulation, we inform you that the Greek nationality may also be acquired,  provided the current and other required conditions are met according to the law, by foreign students who have attended recognized foreign schools in Greece, which comply however with the Greek educational system, in all the cases of acquisition of the Greek nationality (article 1Α par. 1, 1Β par. 1 and 1Β par. 2 of the Code of Greek Nationality).

In view of the above, any pending requests which were submitted to your service prior to 5/4/2018 (publication date of Law 4531/2018) should also be examined and according to the relevant file, the interested parties have registered in the 1st grade and continue to attend foreign schools in Greece (as well) (article 1Α par.1) or have obtained a secondary education graduation certificate from a foreign school in Greece (article 1Β par. 2), which comply with the compulsory Greek education and teaching program.

 

NATURALIZATION OF ALIENS OF NON-GREEK ETHNIC ORIGIN

Ι. Paragraph 1 section d’ of article 5 of the Code of Greek Nationality

 

Par. 1 section d’ of article 5 of the Code of Greek Nationality is formulated as follows: “d’ […] For the spouses of Greek diplomates and of clerks working for diplomatic and consular authorities of the Ministry of Foreign Affairs, their time of residence abroad due to their Greek spouses’ work is also added for the calculation of the above required time, provided they have lived, at any time, for one year in Greece.”

More specifically, the Code of Greek Nationality stipulated, for the spouse of a Greek diplomate serving abroad, that her/his time of residence abroad due to the work of her/his Greek spouse can be added for the completion of the required time for the acquisition of the Greek nationality by naturalization, provided he/she has lived in Greece for one year.

Pursuant to the new aforementioned modified provision of the Code of Greek Nationality, this possibility also applies for the spouses of Greek clerks of the Ministry of Foreign Affairs who have been posted and serve in Greek diplomatic and consular authorities and more specifically for the spouses of:

  • Clerks of the Experts Sector
  • Clerks of the Financial and Commercial Affairs Sector
  • Clerks of the Administrative Sector (University and Technological Educational Institution Graduates)
  • Clerks of the Sector of Administrative Secretaries
  • Clerks of the Communications and Informatics Sector
  • Clerks of the Registry Sector

Therefore, for the spouse of a Greek clerk of the Ministry of Foreign Affairs serving abroad as well, her/his time of residence abroad due to the work of her/his Greek spouse can be added for the calculation of the required time for naturalization, provided he/she has lived, at any time, for at least one year in Greece, after the officiation of the marriage.

Said capacity of the administrative clerk can be proven with a relevant attestation from the competent Directorate of Personnel of the Ministry of Foreign Affairs.

 

ΙΙ. Addition of new permits to article 5 of the Code of Greek Nationality (Paragraph 1 section e’)

 

Pursuant to Ministerial Decree under no. 130181/6353/2018 dated 02.04.2018 (Government Gazette 3142/Β΄) which was issued in accordance with par. 2 of article 5 of the Code of Greek Nationality, other residence permits are added to the definite residence titles which are acceptable for the naturalization of aliens in accordance with the provisions of the Code of Greek Nationality, as follows:

“Article 5 Code of Greek Nationality:

  1. He/she must have on the following titles of permanent residence:

aVIII) an indefinite duration or ten-year duration residence permit in accordance with the provisions of par. 2 of article 22 of Law 2910/2001 (Α΄ 91), as replaced by par. 3 of article 32 of Law 3202/2003 (Α΄ 284), par. 2 of article 91 of Law 3386/2005 (Α΄ 212), par. 1 of article 39 of Law 3731/2008 (Α΄ 263) and article 138 of Law 4251/2014 (Α΄ 80),

aIX) a residence permit for investment activities in accordance with the provisions of article 16 of Law 4251/2014 (Α΄ 80), excluding the executive officers of par. 2 of article 1 of the joint ministerial decision under no. 53969/22.10.2014 (Β΄ 2928), as well as a residence permit of a property owner or a permanent residence permit of an investor in accordance with the provisions of article 36A of Law 3386/2005 (Α΄ 212) and article 20 Chapter Β of Law 4251/2014 (Α΄ 80)».

It should be noted that the above types of residence permits are issued by the Directorates of Aliens and Immigration of the Decentralized Administrations of the country except the residence permits for investment activities which are issued by the Central Service of the Ministry of Immigration Policy.

More specifically, for an investor residence permit, only the main investors have the right to apply for the acquisition of the Greek nationality by naturalization and not the other executive officers who are explicitly excluded by the new provision. More specifically, the persons who are excluded are the persons who obtained a residence permit for investment activities:

-as senior officers, financial and legal consultants

-as experts and middle management

-as specialized clerks or technical personnel

Attention!

 On the Investor-type of residence permit which offers, according to the above, the legal possibility to apply for naturalization, the words “INVESTOR” or “STRATEGIC INVESTOR” are mentioned. On the other hand, those who have a type of residence permit which mention the words “INVESTMENT EXECUTIVE” or “STRATEGIC INVESTMENT EXECUTIVE”, are excluded and therefore not eligible to apply for naturalization.

It should be noted that the residence permit for property owners (article 20 Β of Law 4251/2014) was renamed as “Permanent residence permit for investors» based on article 8 par. 27 of Law 4332/2015.

Attention!

The requests for naturalization which fell under article 25 of Law 3838/2010 and are pending as of April 5, 2018 (publication of Law 4531/20118), are still under examination in accordance with said article and therefore a continuous and legal residence of 5 years since 24/03/2010 is still required, as was previously the case.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών κοινοποιούνται οι νέες διατάξεις περί ιθαγένειας (Νόμος 4531/2018).

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, με βάση το άρθρο 31 του ανωτέρω νόμου τροποποιούνται διατάξεις του Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας, οι οποίες και ισχύουν μετά τις 05/04/2018.

Επίσης, με την αριθμ. 130181/6353/2018 της 02.04.2018 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (ΦΕΚ 1208/Β΄), προστέθηκαν στους τίτλους οριστικής διαμονής που γίνονται αποδεκτοί προκειμένου για την πολιτογράφηση αλλογενών αλλοδαπών με τις τακτικές διατάξεις (άρθρο 5 ΚΕΙ) και οι άδειες αόριστης διάρκειας, δεκαετούς διάρκειας, άδειας διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα, άδειας διαμονής ιδιοκτήτη ακινήτου και μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή. Η προσθήκη αυτών των αδειών ισχύει από τη δημοσίευση της ως άνω υπουργικής απόφασης, ήτοι από τις 02/04/2018.

 

ΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΓΕΝΝΗΣΗΣ και ΦΟΙΤΗΣΗΣ

 

Με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν.4452/2017 (ΦΕΚ 17/Α’/15-12-2017) είχε τροποποιηθεί η παρ.1 του άρθρου 1Β του ΚΕΙ, αναγνωρίζοντας ως βασική προϋπόθεση για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπό μαθητή τη φοίτησή του τόσο σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα όσο και σε σχολείο στην Ελλάδα που ακολουθεί το υποχρεωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας (σχετ. η υπ’αρ.πρωτ. Φ.130181 / 20900 / 29.6.2017 Εγκύκλιος της υπηρεσίας μας)

Με τα εδάφια α΄και β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν.4531/2018 επεκτάθηκε η ανωτέρω ρύθμιση αντιστοίχως και στην περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1Α του ΚΕΙ(κτήση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης-φοίτησης στην Ελλάδα), καθώς στην παράγραφο 2 του άρθρου 1Β του ΚΕΙ (κτήση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω αποφοίτησης από ελληνικό ΑΕΙ/ΤΕΙ).

Συνεπεία των ανωτέρω τα ισχύοντα πλέον άρθρα 1Α παρ.1 περίπτωση α’ και 1Β παρ.2 εδ. α΄του ΚΕΙ έχουν ως εξής:

Άρθρο 1Α παρ.1 περίπτωση α’: «(Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις: ) α) Της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας και της συνέχισης παρακολούθησης ελληνικού σχολείου ή σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης-αίτησης της παραγράφου 2».

Άρθρο 1Β παρ.2 εδ.α΄: «Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα ή σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας στην Ελλάδα.»

Δεδομένης της ανωτέρω νομοθετικής ρύθμισης, σας γνωρίζουμε ότι την ελληνική ιθαγένεια δύνανται πλέον να αποκτήσουν, συντρεχουσών και των λοιπών απαιτούμενων προϋποθέσεων που ο νόμος ορίζει, και αλλοδαποί μαθητές που έχουν παρακολουθήσει και αναγνωρισμένα ξένα σχολεία στην Ελλάδα, που όμως ακολουθούν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε όλες τις περιπτώσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας (άρθρα 1Α παρ.1, 1Β παρ.1 και 1Β παρ.2 του ΚΕΙ).

Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως εξεταστούν κατά τα ανωτέρω και τα εκκρεμή στην υπηρεσία σας αιτήματα, που υποβλήθηκαν πριν την 5η/4/2018 (ημερομηνία δημοσίευσης ν.4531/2018) και από τον οικείο φάκελο προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν εγγραφή στην Α’ τάξη και εξακολούθηση της φοίτησης (και) σε ξένα σχολεία στην Ελλάδα (άρθρο 1Α παρ.1) ή απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξένου σχολείου στην Ελλάδα (άρθρο 1Β παρ.2), που όμως ακολουθούν το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας.

 

ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

Ι. Παράγραφος 1 περ. δ΄ άρθρου 5 του ΚΕΙ.

 

Η παρ.1 περ. δ΄του άρθρου 5 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας διαμορφώνεται ως εξής : «δ. […] Για τους συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων καθώς και υπαλλήλων οι οποίοι υπηρετούν στις διπλωματικές και προξενικές αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών προσμετράται για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου και ο χρόνος παραμονής τους στο εξωτερικό λόγω της υπηρεσίας των Ελλήνων συζύγων τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει, οποτεδήποτε, ένα έτος διαμονής στην Ελλάδα.»

Ειδικότερα, ο Κώδικας Ελληνικής ιθαγένειας προέβλεπε, για τον/την σύζυγο Έλληνα/ίδας διπλωμάτη που υπηρετεί στο εξωτερικό, τη δυνατότητα προσμέτρησης- για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου κτήσης ιθαγένειας με πολιτογράφηση- και του χρόνου παραμονής του/της στο εξωτερικό, λόγω της υπηρεσίας του/της Έλληνα/ίδας συζύγου, αρκεί να έχει οποτεδήποτε υπάρξει διαμονή αυτού/αυτής για ένα έτος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νέα, ως άνω, τροποποιημένη διάταξη του ΚΕΙ, η δυνατότητα αυτή ισχύει πλέον και για τους/τις συζύγους Ελλήνων/Ελληνίδων υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών που έχουν αποσπαστεί και υπηρετούν σε ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές και συγκεκριμένα για τους/τις συζύγους:

  • υπαλλήλων του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων
  • υπαλλήλων του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων
  • υπαλλήλων του Κλάδου ΠΕ και ΤΕ Διοικητικού
  • υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων
  • υπαλλήλων του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής
  • υπαλλήλων του Κλάδου Επιμελητών

Επομένως, και για τον/την σύζυγο Έλληνα υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετεί στο εξωτερικό, προσμετράται για την συμπλήρωση του απαιτούμενου για την πολιτογράφηση χρόνου και ο χρόνος παραμονής αυτού στο εξωτερικό λόγω της υπηρεσίας του Έλληνα συζύγου, αρκεί να έχει κατοικήσει οποτεδήποτε για τουλάχιστον ένα έτος στην Ελλάδα, μετά τη σύναψη του γάμου.

Η απόδειξη της ως άνω ιδιότητας του διοικητικού υπαλλήλου γίνεται μέσω σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια Δ/νση Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

ΙΙ. Προσθήκη νέων αδειών στο άρθρο 5 του ΚΕΙ (Παράγραφος 1 περ. ε΄)

 

Με την Υπουργική Απόφαση (αριθ. 130181/6353/2018 από 02.04.2018, ΦΕΚ 3142/Β΄) που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 5 ΚΕΙ , στους οριστικούς τίτλους διαμονής που γίνονται αποδεκτοί για την πολιτογράφηση αλλοδαπών με τις πάγιες του ΚΕΙ, προστίθενται και άλλες άδειες διαμονής, ως ακολούθως:

«Άρθρο 5 του ΚΕΙ:

ε. Να κατέχει έναν από τους παρακάτω τίτλους νόμιμης διαμονής:

αη) άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 22 του Ν. 2910/2001 (Α΄ 91), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 32 του ν.3202/2003 (Α΄ 284), της παρ. 2 του άρθρου 91 του Ν. 3386/2005 (Α΄ 212), της παρ. 1 του άρθρου 39 του Ν. 3731/2008 (Α΄ 263) και του άρθρου 138 του Ν. 4251/2014 (Α΄ 80),

αθ) άδεια διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 4251/2014 (Α΄ 80), εξαιρουμένων των στελεχών της παρ. 2 του άρθρου 1 της κοινής υπουργικής απόφασης αριθ. 53969/22.10.2014 (Β΄ 2928), καθώς και άδεια διαμονής ιδιοκτήτη ακινήτου ή μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36A του N. 3386/2005 (Α΄ 212) και του άρθρου 20 Κεφάλαιο Β του N. 4251/2014 (Α΄ 80)».

Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενοι τύποι αδειών διαμονής εκδίδονται από τις Δ/νσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας εκτός από τις άδειες διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα, οι οποίες εκδίδονται από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, για την άδεια διαμονής επενδυτή, δικαίωμα υποβολής αίτησης κτήσης ιθαγένειας με πολιτογράφηση έχουν μόνο οι βασικοί επενδυτές και όχι τα λοιπά στελέχη τα οποία ρητά εξαιρεί η νέα διάταξη. Συγκεκριμένα τα άτομα που εξαιρούνται είναι τα πρόσωπα που έλαβαν άδεια διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα:

-ως υψηλόβαθμα στελέχη, οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι

-ως εμπειρογνώμονες και μεσαία στελέχη

-ως εξειδικευμένο υπαλληλικό ή τεχνικό προσωπικό

Προσοχή!

 Στον τύπο άδειας διαμονής Επενδυτή που παρέχει, βάσει των ανωτέρω, νόμιμη δυνατότητα υποβολής αιτήματος πολιτογράφησης αναγράφεται η λέξη «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ-INVESTOR» ή «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ-STRATEGIC INVESTOR». Αντίθετα, εξαιρούνται και επομένως δεν έχουν νόμιμη δυνατότητα υποβολής αιτήματος πολιτογράφησης, οι έχοντες τύπο άδειας διαμονής που αναγράφει «ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ- INVESTMENT EXECUTIVE» ή «ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ- STRATEGIC INVESTMENT EXECUTIVE».

 

Σημειώνεται ότι η άδεια διαμονής ιδιοκτήτη ακινήτου (άρθρο 20 Β ν. 4251/2014) μετονομάστηκε σε «Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή» με βάση το άρθρο 8 παρ. 27 του ν. 4332/2015. 

Προσοχή!

Τα αιτήματα πολιτογράφησης που υπάγονταν στο άρθρο 25 του ν. 3838/2010 και είναι εκκρεμή κατά την 5 η Απριλίου 2018 (δημοσίευση ν.4531/20118), συνεχίζουν να εξετάζονται με βάση το άρθρο αυτό και επομένως εξακολουθεί να απαιτείται συνεχής και νόμιμη διαμονή για 5έτη πριν από τις 24/03/2010, ως ίσχυε. 

54321
(0 votes. Average 0 of 5)